happy_child

A bennünk élő gyermek

Ízelítő a cikkből:

Pszichológusként elsősorban gyerekekre szakosodtam, aztán mégis felnőttekkel kezdtem el foglalkozni. De egyszer csak ráébredtem: valójában sok esetben így is gyerekekkel dolgozom! Csak felnőtt testbe bújt gyerekekkel. Senki ne vegye zokon, senkit nem szeretnék megbántani, épp ellenkezőleg: a Belső Gyermek fontosságára szeretném felhívni a figyelmet!

Kisgyermekből nagy felnőtt – nagy felnőttben kis gyermek

Minél kisebb voltál, annál jobban ki voltál szolgáltatva a környezetednek. A különböző életkorokban különböző eszköztár állt a rendelkezésedre, hogy kifejezd magadat – amikor éhes, szomjas voltál vagy fájt valamid. Ez volt az az időszak, amikor még a vágyaid, a szükségleteid uraltak téged, és nem te őket. Az azonban már a környezeteden múlott, hogy felismerik-e, jól értelmezik-e a jelzéseidet, és megfelelően reagálnak-e rád.

Habár felnőttként képessé válunk már kiszolgálni magunkat, a gyermeki énünk mégis velünk marad – akár engeded kibontakozni, akár igyekszel elrejteni, elnyomni, ő továbbra is a részed lesz. Sőt, aktívabban működik, mint gondolnád! És őriz minden gyermekit belőled: alapvető szükségleteidet, gyermekkori hiedelmeidet, automatikus érzelmi reakcióidat, mert pontosan úgy működik még most is, ahogy te gyermekként működtél.

A Belső Gyermek tehát felnőtt személyiségednek azon része, aki a gyerekkorodra jellemző működésedet, és az akkor megszerzett élményeidet, tapasztalataidat őrzi.

Amikor a Belső Gyermek színre lép

1. A vágykésleltetés hiánya: például amikor nem tudsz ellenállni az asztalon heverő csokinak, és sutyiban befalod az egészet

A vágykésleltetést – azaz, hogy képes legyél uralkodni a vágyaidon – 3 éves korod körül kezded elsajátítani. Addig minden azonnal kell. Különben szól a “sziréna”. De ez akkor még a túlélésedet szolgálja. Később azonban nagyon fontos fejlődési feladat az önkontroll és a vágykésleltetés elsajátítása.  Ez persze nem jelenti azt, hogy felnőttként minden esetben el kell halasztanod a vágyaid kielégítését.

Továbbra is van lehetőséged ugyanúgy első impulzusból cselekedni: például megvásárolni a kirakatból a vágyott cipellőt. De nem mindegy, hogy azért veszed meg a cipőt, mert hirtelen elragadott a hév, vagy egy tudatos, felelős döntés miatt – amit azonnali cselekvés követ. Ha például az üzletből kisétálva döbbensz csak rá, hogy elköltötted a család élelmezésére szánt összeget, akkor biztos lehetsz benne, hogy túlzottan szabadjára engedted a Belső Gyermekedet…

2. A tehetetlen düh: például amikor tehetetlenséget és dühöt élsz meg egy kellemetlen, de kötelező feladattal szemben

Gyerekkorodban a kiszolgáltatottság okozhatta benned tehetetlenség érzését. Például azért, mert feltétel nélkül el kellett fogadnod, hogy: “A felnőtteknek mindig igazuk van, és hallgatni kell rájuk.”

A teljes cikk a she.hu gondozásában jelent meg és az alábbi linken keresztül érhető el közvetlenül:
http://www.she.hu/nofilter/20170503-lelek-onbizalom-szemelyiseg-fejlodes-belso-gyermek-kisgyermek-felnott-onkontroll.html