Pszichiáter vagy pszichológus? Mi a különbség?

A pszichiáter orvos, doktor tehát az orvosi egyetemen szerez először orvosi végzettséget, majd ezután teszi le a pszichiáter szakvizsgát. Ő jogosult gyógyszert felírni, gyógyszeres kezelést alkalmazni.

A pszichológus bölcsészkaron tanul ezért bölcsészdiplomával rendelkezik. A pszichológus nem kap doktori címet automatikusan az egyetemi diploma megszerzésével, de lehetősége van később ezt a címet megszerezni, doktori képzésen részt venni. Azonban gyógyszer felírására a doktori cím megszerzésével sem válik jogosulttá (mert ez egy tudományos cím nem orvos-doktori rang).

Pszichoterápiát a megfelelő képzések elvégzését követően mind pszichológusok, mind pszichiáterek tarthatnak.

Bővebben:egyeni_terapia

Tehát mind a pszichológus (szakvégzettségétől függően) mind a pszichiáter foglalkozhat mentális folyamatokkal, mentális betegségekkel viselkedésváltozással. Az is előfordulhat, hogy ugyanazon személyt pszichiáter és pszichológus is kezeli, pl. a következő formában: a gyógyszeres kezelést pszichiáter felügyeli, a terápiás ellátást pszichológus végzi (azonban ugyanazt a típusú kezelést párhuzamosan sohasem folytatják!).

A pszichiáterek között vannak olyanok, akik csak az orvosi részével, tehát a gyógyszeres kezeléssel foglalkoznak, és vannak akik pszichoterápiával is.

A pszichológusok között találunk kutató, oktató és a gyakorlatban tevékenykedő ún. alkalmazott pszichológusokat is. Illetve ezek a tevékenységek keverten is megjelenhetnek.

 

 

Az alkalmazott pszichológusok leggyakrabban az alábbi kategóriák valamelyikébe sorolhatók:

  • munka- és szervezetpszichológus
  • óvoda- vagy iskolapszichológus
  • klinikai vagy tanácsadó pszichológus
  • igazságügyi pszichológus
  • sportpszichológus
  • környezetpszichológus
  • stb.(Forrás: Zimbardo-Johnson-McCann: Pszichológia Mindenkinek I. kötet, 2017, Libri)

 

Write a comment