Crisis

Így kezeld a váratlan krízishelyzeteket!

Kirúgtak a munkahelyedről. Derül égből villámcsapásként ért, annyira váratlan volt, hogy először el sem akarod hinni, hogy ez a valóság. De amikor eléd teszik az aláírandó papírokat, és érzed a toll tapintását a kezedben, rádöbbensz: ez bizony a kőkemény realitás!

Bizonyos krízisek elkerülhetetlenek, mert életünk természetes velejárói. Hogy csak a legtipikusabbakkal jöjjek: a kamaszkorral járó nehézségek, az öregedés elfogadása vagy a gyermekvállalással járó természetes aggodalmaink. Ezeken a kríziseken többnyire mindannyian keresztülmegyünk, de vannak olyan váratlan, spontán események, amelyeknek a felbukkanására nem számíthatunk, ezért sokkal rosszabbul érint. Ilyen például egy váratlan szakítás, egy súlyos betegség híre, a fent említett munkahelyi elbocsátás vagy akár egy rosszul időzített lánykérés…

Igazából nem is az a lényeg, hogy mi történt, hanem hogy milyen élethelyzetben és lelkiállapotban ér a váratlan fordulat, illetve hogy van-e működőképes “B” terved arra, hogyan lépj tovább. És arról még nem is beszéltem, hogy nagy egyéni különbségek vannak abban is, hogy kinek melyik esemény a nehezebb: valaki csak legyint, ha kirúgják, más számára viszont a világ omlik össze.

 Amik csak rontanak a helyzeten:

  • A döntés lehetősége: minél kevésbé érzed úgy, hogy volt beleszólásod a történésekbe, tehát minél passzívabban éled meg az eseményt, annál nehezebbnek fogod találni a helyzetet.
  • A biztonságérzet megingása: minél inkább stabilnak és biztosnak gondoltál valamit, annál erősebb bizonytalanságba fog taszítani, ha egyik pillanatban mégis összeomlik.
  • Az érzelmek intenzitása: minél intenzívebb érzelmekkel reagálsz egy eseményre, annál inkább elnyomod a racionális gondolkodásod, és ezzel gátolod, hogy megoldásokat keress. Így nemcsak súlyosabban éled meg a helyzetet, hanem azt is garantálod magadnak, hogy tovább benne fogsz ragadni a krízisben.

Néhány ötlet, hogy mi fog ellenállóbbá tenni a krízishelyzetekkel szemben:

1) Ismerd fel, hogy tőled függ, hogyan élsz meg egy helyzetet!

Ha az eseményekre nem is volt hatásod, azt a döntést senki nem veheti el tőled, hogy mit kezdesz a kész helyzettel. Tőled fog függeni, hogy hogyan reagálsz, és milyen stratégiákat választasz ahhoz, hogy megoldd a problémát.

2) Válts nézőpontot: ne a megváltoztathatatlanon rágódj!

Az első érzelmi fellángolás után ahelyett, hogy a történteken rágódnál, és a megválaszolhatatlan “Miért, miért, miért???” kérdést ismételgetnéd, dönthetsz úgy is, hogy megérkezel a jelenbe, majd előrefelé tekintesz. A jelenben éld meg a fájdalmadat, és gyászold el a veszteségeidet, de ne felejtsd el közben ellátni a teendőidet, és távolabbra is tekinteni: találj választ a “Hogyan tovább?”-ra!

3) Keress más megoldási stratégiákat!

A teljes cikk a she.hu gondozásában jelent meg és az alábbi linken keresztül érhető el közvetlenül: http://www.she.hu/nofilter/20180115-tanuld-meg-kezelni-a-varatlan-krizist-benes-andrea.html