Mask-orangepeel

Az önbizalom 50 árnyalata 2. rész: Mi önbizalom és mi nem az? – A hamis és valódi önbizalomról

Tudjuk, hogy a Tükrökkívülről megjelenő magabiztosság, a kifelé mutatott önbizalom nem mindig valódi – de valójában hogyan tudunk különbséget tenni? És egyáltalán mi a valódi önbizalom? Az alábbiakban a hamis önbizalom különböző megnyilvánulási formái kerülnek bemutatásra, majd miután kiderült, hogy mi nem önbizalom, fény derül arra is, hogy mi a valódi önbizalom!

A HAMIS önbizalom típusai:

1. túlzott_egoTúlzott egoizmus: Nagyotmondó, eltúlzott, teátrális és hamis metakommunikációval kísért kifelé megjátszott önbizalom, akár csak egy színdarabban. Pl. nagyhangon beszélő és mondandója fókuszába állandóan önmagát helyező exhibicionista

2. Lyukas_önb„Lyukas önbizalom”: külső visszacsatolástól függő önbizalom. Csak akkor marad fent, ha a külső visszajelzések folyamatosan fenntartják. Ezért olyan, mint egy lyukas vödör, ami csak akkor marad teli, ha állandóan utántöltjük.

3. MegfelelésMegfelelésből származó önbizalom: ez egy olyan megjátszott önbizalom, amikor a környezet elvárásaira reagálva megfelelésből építünk fel és működtetünk. Pl. munkahelyen, ahol elvárják, hogy magabiztosan lépjünk fel egy számunkra ismeretlen területen is.

4. Id_önbIdeális önbizalom: sokszor olyannak mutatjuk magunkat, amilyenek nem vagyunk, de lenni szeretnénk. Ez igaz az önbizalomra is: eljátszhatjuk azt a magabiztosságot, ami még nem őszintén a miénk, de amilyenné válni szeretnénk.

5. helyzetfüggőHelyzetfüggő önbizalom: amikor csak 1 vagy 2 kiemelt területen vagyunk magabiztosak és sikeresek (pl. a munkánkban), de minden más területen inunkba száll a bátorságunk és nyoma sincs az önbizalomnak.

6. Önbizalom önbecsülés nélkül: lehetünk úgy is sikeresek 1-1 területen, sőt lehet hitünk is abban, hogy még hová juthatunk el, de ha ez nem társul az elégedettség érzésével, akkor nem fogjuk tudni örömmel megélni még a sikereinket sem.

A VALÓDI önbizalom:

  • alapvető HIT saját magunkban
  • stabil, reális TUDÁS önmagunkról (képességeinkről, erőforrásainkról, tulajdonságainkról)
  • nem helyzetfüggő MAGABIZTOSSÁG

valódi_önbA valódi önbizalom feltételezi az ÖNBECSÜLÉS, ÖNSZERETET és ÖNELFOGADÁS meglétét, azaz a belülről fakadó pozitív érzelmi viszonyulást önmagunkhoz! Tehát a valódi önbizalom szintjén a két fogalom már nem teljesen elválasztható egymástól! Ennek a két fogalomnak az együttes meglétét (vagy hiányát) a sikerek és a kudarcok megélésekor lehet leginkább tetten érni. Önbecsülés nélkül nem tudjuk sikerként megélni az eredményeinket, és a cél elérése után kielégületlenséget, hiányérzetet tapasztalunk. A kudarcainkat pedig rosszul toleráljuk, önmarcangolással, önbüntetéssel reagálunk rá.

Az egészséges magabiztosság lehetővé teszi, hogy a sikereinket öröm és elégedettség kísérje és a révbe érés a hiányérzet helyett a beteljesülés érzését hozza magával. A valódi önbizalom képessé tesz minket arra, hogy elfogadjuk hibáinkat és ezáltal esetleges kudarcainkat is.

A fenti jelenségeket végigolvasva biztos magunkra ismerhettünk több esetben is. Azonban nem kell kétségbe esnünk, ha azt vettük észre, hogy elsősorban hamis önbizalom típusokat működtetünk. A valódi önbizalom kifejlesztése szinte valamennyiünknek (élet)feladatunk, és többségünk ennek az útnak csak valamelyik szakaszán tart. Ráadásul a hamis önbizalom típusok bizonyos fajtái a valódi önbizalomhoz vezető út részesei lehetnek! Például ha valaki a teljes önbizalomhiányból indul és korábban arra sem volt képes, hogy pozitív visszajelzést (dicséretet) kívülről elfogadjon, akkor számára a “lyukas önbizalom” már egy előrelépés lesz, mert az eddigi önbizalomhiány helyett már képes egy kívülről felépített önbizalmat működtetni. Igaz, hogy ez az önbizalom még sérülékeny és ingatag lesz, de már lehetősége van általa legalább megérezni, megtapasztalni az önbizalmat. A hamis önbizalom fajtáknál a probléma általában abból adódik, hogy amikor úgy érezzük, hogy működésbe hoztuk, akkor megállunk és megelégszünk vele, pedig ezek a típusok nagyon instabilak, csak addig fognak működni, amíg jelen van az a tényező, ami működteti. Tehát a hamis önbizalomtípusok a valódi önbizalomhoz vezető út igen hasznos szakaszai lehetnek, csak igyekezzünk nem megállni, hanem tovább haladni!

Köszönöm, hogy elolvastál! Ha tetszett a cikk, és érdekesnek találtad, akkor ajánlom figyelmedbe a 3. fejezetet is, amely Az önbizalom (ki)alakulásáról szól. Itt olvashatod el!

A sorozat többi részét pedig itt érheted el:
http://benesandrea.hu/blog-2/